Vanliga frågor

FAQ

Vanliga frågor om arbetstillstånd

Läs de vanligast frågorna och svaren.

Fråga 1: Vad är ett svenskt arbetstillstånd? Ett svenskt arbetstillstånd gör det möjligt för medborgare utanför EU för att leva, bo och arbeta i Sverige. Det krävs vanligtvis att man ansöker om och beviljas arbetstillstånd innan man kommer till Sverige. Arbetstillståndet är ofta kopplat till en specifik tjänst, och om man vill byta jobb, måste man kontrollera om det nuvarande tillståndet tillåter det.

Fråga 2: När behöver du ett arbetstillstånd? För att arbeta i Sverige behöver man ett arbetstillstånd om man inte redan har tillåtelse att arbeta där. Att arbeta utan giltigt arbetstillstånd bryter mot lagen och kan påverka möjligheten att få ett arbetstillstånd i framtiden.

Fråga 3: Vilka är kraven för att få ett arbetstillstånd i Sverige? För att få ett arbetstillstånd i Sverige måste man uppfylla flera krav, inklusive att ha ett giltigt pass, ha ett anställningsavtal med arbetsvillkor som överensstämmer med svenska kollektivavtal eller branschstandard, samt ha en tillräckligt hög lön för att kunna försörja sig. Arbetsgivaren måste också erbjuda vissa försäkringar och tryggheter. Från och med den 1 november 2023 är lönekravet en månadslön på 27 360 kr före skatt.

Fråga 4: Kan man ta med familjen till Sverige? Ja, man kan ta med sin familj till Sverige, inklusive make/maka, sambo och barn. Vissa försörjningskrav måste uppfyllas för att ta med familjen. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

Fråga 5: Vilka försörjningskrav finns det för anhöriga? Försörjningskraven varierar beroende på familjesituationen, men de innebär att den anställde måste ha tillräckligt med inkomst för att täcka levnadskostnader och bostadskostnader.

För 2023 uppgår normalbeloppet till:

  • 5 717 kronor för en ensamstående vuxen
  • 9 445 kronor för sammanlevande makar eller sambor
  • 3 055 kronor för barn 0–6 år
  • 3 667 kronor för barn 7–10 år
  • 4 279 kronor för barn 11–14 år
  • 4 889 kronor för barn 15 år eller äldre.

Fråga 6: Hur lång tid tar det att få ett svenskt arbetstillstånd? Väntetiden för att få ett arbetstillstånd varierar beroende på bransch. Den kan vara någonstans mellan några månader upp till ca. ett år. Tiden kan påverkas av att ha rätt dokumentation och att ha lämnat in en komplett ansökan. Vi brukar alltid lämna in ansökningar som är 100% fullständiga. På så vis undviker vi onödiga förseningar.

Vänligen kontakta oss för att få ett estimat på hur lång tid det kan ta.

Fråga 7: Hur förlänger jag mitt arbetstillstånd? För att förlänga ett arbetstillstånd måste du ansöka i förväg innan det nuvarande tillståndet löper ut. Om du ansöker för sent kan det bli svårare att förlänga det. Kontakta oss om du behöver hjälp.

Fråga 8: Kan jag få permanent uppehållstillstånd genom ett arbetstillstånd? Ja, efter att ha arbetat i Sverige i minst fyra år de senaste sju åren kan du få permanent uppehållstillstånd.

Fråga 9: Kan asylsökanden ansöka om arbetstillstånd? Ja, asylsökande kan ansöka om arbetstillstånd i vissa fall. De kan vara undantagna från kravet på arbetstillstånd om de uppfyller vissa villkor.

Fråga 10: Kan arbetsgivaren ansöka om arbetstillstånd för en arbetstagare? Ja, arbetsgivaren kan inleda ansökningsprocessen för arbetstillstånd genom att erbjuda en anställning och inleda ansökan via Migrationsverket.

Fråga 11: Kan man som arbetstagare byta jobb och arbetsgivare? Ja, det är möjligt att byta jobb och arbetsgivare under vissa förutsättningar, men det kräver att man skickar in en ansökan till Migrationsverket. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

Fråga 12: Kan ett arbetstillstånd leda till ett permanent uppehållstillstånd? Ja, ett arbetstillstånd kan leda till permanent uppehållstillstånd om man uppfyller vissa krav. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

Fråga 13: Hur kan en arbetstillståndsspecialist eller jurist hjälpa mig med arbetstillstånd? Specialister eller jurister kan hjälpa dig genom hela processen, inklusive att säkerställa att ansökan är komplett, och de kan även hjälpa med överklaganden om det behövs.